Heipä hei. Minun ongelmani taisi selvitä: se olen kuin olenkin minä itse! Olen psykologin mukaan rajatilapersoona ja kuultuani kriteerejä yhdyn täysin kyseiseen diagnoosiin. Lääkäri vaihtoi tänään lääkitykseni, kun edellinen ei vieläkään antanut tarpeeksi vastiketta. Huomisaamusta alkaen Cipralex 10mg. Vaihtoehtona oli uloskirjaus, joten pakkohan lääkevaihto oli hyväksyä. Muutenkin aikovat savustaa minut ulos parin viikon kuluttua, itse en tahtoisi. No kumminkin, tässä olen ja tarjoan teille faktaa.

Epävakaa persoonallisuus (rajatilahäiriö)

Epävakaalla persoonallisuudella eli rajatilahäiriöllä tarkoitetaan laaja-alaista ihmissuhteisiin, minäkuvaan ja tunteenpurkauksiin liittyvää epävakautta sekä huomattavaa äkillisten mielijohteiden mukaan toimimista. Häiriö alkaa varhaisessa aikuisuudessa ja se esiintyy vähintään viidellä seuraavista tavoista:

- Ihmissuhteiden epävakaus ja kiihkeys, joka vaihtelee ihannoinnista väheksyntään

- Toistuva itsetuhoinen käytös, kuten esimerkiksi itsetuhoyritykset, uhkailut ja itsensä viiltely

- Mielialojen vaihtelelu rajusti normaalista voimakkaaseen pahaan oloon, masennukseen, ärtyneisyyteen ja ahdistuneisuuteen

- Jatkuva tyhjyyden ja ikävystyneisyyden tunne

- Asiaankuulumaton voimakas tai hallitsematon viha toisia kohtaan

o

tappelut, paikkojen rikkominen, väkivaltaisuus jne.

- Merkittävästi ja jatkuvasti epävakaa minäkuva tai kokemus itsestä vähintään kahdella seuraavista alueista:

o

minäkuva, seksuaalinen identiteetti, pitkän tähtäimen suunnitelmat, ystävien valinta, elämänarvot

- Voimakas hylätyksi tulemisen pelko

o

kiihkeitä yrityksiä välttää hylkäämistä

- Kykenemättömyys hillitsemään itsensä vahingoittamista vähintään kahdella seuraavista tavoista:

o

rahojen tuhlailu, seksuaalielämä, päihteiden käyttö, varkaudet, varomattomuus liikenteessä, ylensyönti

Koko väestöstä noin 2-3 % kärsii epävakaasta persoonallisuudesta. Psykiatrisen sairaanhoidon piirissä olevista avohoidon potilaista 11 %:lla ja sairaalassa hoidetuista potilaista 19 %:lla on rajatilahäiriö.

Käytännön ongelmia

Epävakaasta persoonallisuudesta kärsivällä ihmisellä on yleensä huomattavia vaikeuksia ihmissuhteissaan ja oman elämän hallinnassa. Alla lueteltujen vaikeuksien tunnistaminen sairauteen liittyviksi puutteellisesti hallittaviksi käyttäytymistavoiksi, voi helpottaa läheisten ihmisten ja hoitavien henkilöiden suhtautumista persoonallisuushäiriöiseen ihmiseen.

- Mielihyväperiaate toimii ainoana motivaation lähteenä: tästä seuraa välittömän tyydytyksen etsiminen ja heikko kyky sietää odottamista tai turhautumista.

o

toisiin ihmisiin vaikuttamaan pyrkivä käytös

o

vaativa käytös muita kohtaan

o

päihdeongelmat, syömishäiriöt

- Toistuvat, usein huomionhakuiset, itsetuhoyritykset

- Todellisuudentaju voi välillä pettää (lyhytaikaiset psykoottiset vaiheet, jolloin ihminen ei erota mielikuvia todellisuudesta).

o

yleensä lyhytkestoisia

- Mustavalkoinen ajattelu

o

ihmisten jakaminen hyviin tai pahoihin

o

käytöksellä ei ole vaihtoehtoja: autossa on vain yksi vaihde päällä, eikä sitä voi vaihtaa, levy jää junnaamaan samaa uraa ja jankutus on loputonta

- Menneisyys ei elä: ikään kuin elämän historialla ei olisi (näennäisesti) mitään merkitystä, kaikki toteutuu tässä ja nyt, tunteiden myrskyssä, muuta ei mietitä.